Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Αποχαιρετώντας ένα νεκρό μωρό- ελέφαντα.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, η μικρή Lola, ένα θηλυκό ελεφαντάκι, έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις τριών μηνών από καρδιακή προσβολή. Μόλις το νέο «κυκλοφόρησε» ανάμεσα στους ελέφαντες, ένας-ένας από αυτούς περνούσε μπροστά από τη νεκρή Lola, χαϊδεύοντας με την προβοσκίδα το κεφάλι και το σώμα της. Οι υπεύθυνοι του Ζωολογικού Κήπου του Μονάχου επέστρεψαν το άψυχο σώμα του στον χώρο που βρισκόταν η μητέρα της, η 22χρονη Panang, η οποία μαζί με τους υπόλοιπους ελέφαντες συγκεντρώθηκαν γύρω της, για να θρηνήσουν την απώλεια.
Ο κάθε ελέφαντας πέρασε μπροστά από τη σορό κι αφού την άγγιξε με την προβοσκίδα του ως τελευταίο αντίο, άφησαν τη μητέρα να αποχαιρετίσει το παιδί της. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελέφαντες προχωρούν σε κινήσεις οι οποίες αποδίδονται κυρίως σε ανθρώπους. Έρευνα Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε το 2005 επεσήμανε πως τα συμπαθή παχύδερμα εμφανίζουν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ανθρώπινης φύσης όπως είναι ο θρήνος τον οποίο εκφράζουν στη διάρκεια ενός είδους νεκρικού τελετουργικού. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές αναφορές για ελέφαντες που δακρύζουν ενώ ακόμα και τα νεκροταφεία ελεφάντων αποδεικνύουν πως το συγκεκριμένο είδος του ζωικού βασιλείου αποτελεί ιδιαίτερη πάστα… ελέφαντα!

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ένα βίντεο για την οικονομική κρίση.

To powerlineblog.com διοργάνωσε το καλοκαίρι έναν διαγωνισμό στον οποίο θα βραβευόταν το βίντεο που θα παρουσίαζε με τον πιο παραστατικό και έυστοχο τρόπο το πόσο δραματικά έχει επηρεάσει την ζωή των ανθρώπων η οικονομική κρίση. Το συγκεκριμένο βίντεο του Don Brookins με τίτλο The Doorbell (Το κουδούνι), μπορεί να μην κατάφερε τελικά να κερδίσει τον διαγωνισμό όμως εξασφάλισε μία θέση μεταξύ των πιο δημοφιλών βίντεο του διαδικτύου! Το γιατί μπορείτε εύκολα να το διαπιστώσετε βλέποντάς το, αφού μέσα σε μόλις 53 δευτερόλεπτα αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο αυτό που πρόκειται να συμβεί στα παιδιά μας.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Αφιερωμένο, εξαιρετικά στους…..ξενομανείς, που θέλουν να αφανίσουν την Ελληνική γλώσσα.

Ξέρεις ελληνικά; Τότε ξέρεις και αγγλικά!
Το παρακάτω άρθρο είχε δημοσιευτεί πριν από καιρό σε βρετανικό περιοδικό τέχνης (;)
Αξίζει το κόπο να το διαβάσεις…

“The genesis of classical drama was not symptomatic. Aneuphoria of charismatic and talented protagonists showed fantastic scenes of historic episodes. The prologue, the theme and the epilogue, comprised the trilogy of drama while synthesis, analysis and synopsis characterized the phraseology of the text. The syntax and phraseology used by scholars, academicians and philosophers in their rhetoric, had many grammatical idioms and idiosyncrasies.
The protagonists periodically used pseudonyms. Anonymity was a syndrome that characterized the theatrical atmosphere.
The panoramic fantasy, the mystique, the melody, the aesthetics, the use of the cosmetic epithets are characteristics of drama.
Eventhrough the theaters were physically gigantic, there was noneed for microphones because the architecture and the acoustics would echo isometrically and crystal – clear. Many epistomologists of physics, aerodynamics, acoustics, electronics, electromagnetics can not analyze – explain the ideal and isometric acoustics of Hellenic theaters even today.
There were many categories of drama: classical drama, melodrama, satiric, epic, comedy, etc. The syndrome of xenophobia or dyslexia was overcome by the pathos of the actors who practiced methodically and emphatically. Acrobatics were also euphoric. There was a plethora of anecdotal themes, with which the acrobats would electrify the ecstatic audience with scenes from mythical and historical episodes.
Some theatric episodes were characterized as scandalous and blasphemous. Pornography, bigamy, hemophilia, nymphomania, polyandry, polygamy and heterosexuality were dramatized in a pedagogical way so the mysticism about them would not cause phobia or anathema or taken as anomaly but through logic, dialogue and analysis skepticism and the pathetic or cryptic mystery behind them would be dispelled.
It is historically and chronologically proven that theater emphasized pedagogy, idealism and harmony. Paradoxically it also energized patriotism a phenomenon that symbolized ethnically character and phenomenal heroism.”
Αλήθεια…Υπάρχει κανείς που δεν κατάλαβε τι έλεγε το παραπάνω άρθρο;

ΠΗΓΗ: UDemand.

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΔΡΑΧΜΗ: ΚΑΤΑΔΙΚΗ 'Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ;

Ηλίας Σταμπολιάδης, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης.
Σπύρος Λαβδιώτης, Οικονομολόγος.

Ο κύριος Γ. Προβόπουλος, Δοικητής της αποκαλούμενης “Τράπεζας της Ελλάδος”, ακολουθώντας την ίδια πολιτική με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και με το ίδιο περισπούδαστο ύφος, μας απείλησε ότι η επιστροφή στο Εθνικό μας νόμισμα, την ξακουστή Δραχμή, θα σήμαινε την επιστροφή της χώρας στη δεκαετία του 1950 όταν η Ελλάδα μετά από έναν παγκόσμιο πόλεμο και έναν εμφύλιο σπαραγμό ανασυγκροτούσε τις δυνάμεις της για να φθάσει, μέχρι τις αρχές της μεταπολίτευσης, σε ένα βιοτικό επίπεδο που μπόρεσε να σπουδάσει και να μορφώσει όλους αυτούς που σήμερα την έχουν καταντήσει παγκόσμιο περίγελο.


Ας δούμε όμως αρχικά ποιά είναι η «Τράπεζα τηςΕλλάδος» την οποία διευθύνει ο κ. Γ. Προβόπουλος και ως εκ τούτου φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη όλων όσων τη χρησιμοποιούν για την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων. Εκ του καταστατικού της, οι ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 5% μπορούν να παραμένουν ανώνυμοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι παραμένουν άγνωστοι οι μέτοχοι της τράπεζας που συνολικά κατέχουν το 92% των μετοχών της. Αυτό γεννά τέσσερα ερωτήματα και καταγγελίες.

1. Ποίος είναι ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος όταν σε αυτή συμμετέχουν ιδιώτες, ασχέτως του ποσοστού συμμετοχής τους ή της ανωνυμίας τους;

2. Πως αυτή η μετοχική σύνθεση εξασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα έναντι του ντόπιου και ξένου χρηματοπιστωτικού συστήματος;

3. Γιατί αυτοί οι μέτοχοι παραμένουν άγνωστοι και γιατί ένα τέτοιο κερδοσκοπικό ίδρυμα χρησιμοποιεί τον παραπλανητικό και ψευδεπίγραφο τίτλο της “Τραπέζης της Ελλάδος”;

4. Με τι δικαίωμα ο Διοικητής ενός τέτοιου ψευδεπίγραφου κερδοσκοπικού ιδρύματος έχει τα προνόμια να καθορίζει την νομισματική πολιτική της χώρας, όποια έχει απομείνει μετά την είσοδο μας στο Ευρώ, και να μας απειλεί για ενδεχόμενους κινδύνους που κατά τη γνώμη του ενέχει η επιστροφή μας στη Δραχμή, όταν δεν τολμά καν να μας πει σε τι σκλαβοπάζαρο τους διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος θα καταντήσουμε όσο η νομισματική μας πολιτική καθορίζεται από τα ζωώδη πνεύματα (animal spirits) των αγορών;

Όσον αφορά την επιλογή Ευρώ ή Δραχμή θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με δίδυμα ελλείμματα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της κυβέρνησης αλλά και το έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών, που κατά την τελευταία δεκαετία ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 30 δις € ετησίως, χωρίς ποτέ κανένας από τους κυβερνώντες να μιλήσει για αυτό. Για το 2012 έχουν συντάξει έναν προϋπολογισμό 170 δις εκ των οποίων τα 50 δις περίπου είναι για μισθούς, συντάξεις, παιδεία, υγεία και ασφάλεια και λίγο πολύ θα καλυφθούν από φόρους και τα άλλα έσοδα του κράτους. Ενώ τα υπόλοιπα 120 δις προορίζονται, 42 για χρεολύσια, 32 για χρέη των Ελληνικών δήθεν τραπεζών , 16 δις για τόκους (όσο οι δαπάνες για υγεία, παιδεία και ασφάλεια), 25 δις για βραχυπρόθεσμο δανεισμό και 5 δις για κάτι μεταβατικούς λογαριασμούς.<!--more-->

Θα πληρώσουμε 32 δις για να αναπληρώσουμε τις ζημίες των τραπεζών από το κούρεμα που με αυτό τον τρόπο το επιφορτίζεται ο Έλληνας πολίτης. Οι τράπεζες ονομάζονται δήθεν “Ελληνικές” από τη σύνθεση του μετοχικού τους κεφαλαίου στο οποίο η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου έχει ως ακολούθως: Τράπεζα της Ελλάδος 8%, Εθνική 1,2%, Alpha bank 0,5%, Eurobank 0%.

Το σύνολο των 120 δις θα το δανειστούμε στερώντας τον μέσο Έλληνα από τα στοιχειώδη για τη διαβίωση του, βάζοντας υποθήκη τη χώρα και το μέλλον των παιδιών μας, χωρίς να δοθεί ούτε μία δραχμή για αναπτυξιακά έργα. Και όλα αυτά όχι για να αναπληρώσουμε κάποια εθνική καταστροφή από λοιμό, σεισμό, καταποντισμό ή επιδρομή αλλοφύλων. Θα τα πληρώσουμε για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις τοκογλύφων και τα χρέη που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της τελευταίας τριακονταετίας για να παραμείνουν στην εξουσία εξαπατώντας το λαό ότι η φαινομενική ευημερία που παρείχαν προερχόταν από ανακατανομή του πλούτου που πέτυχαν οι σοσιαλιστές.

Πέραν τούτου, αποβιομηχανοποίησαν τη χώρα, εισήγαγαν ένα σωρό άχρηστες καταναλωτικές συνήθειες για ξένα προϊόντα και το χειρότερο έβαλαν τη χώρα στο Ευρώ, μία χώρα με δίδυμα ελλείμματα σε ένα νόμισμα με αμετάκλητη νομισματική ισοτιμία. Αυτή η ιδιορρυθμία της χώρας μας απαιτεί την ευχέρεια έκδοσης νομίσματος και την δυνατότητα άσκησης νομισματικής πολιτικής που να ενθαρρύνει τις εξαγωγές και να επιβάλλει δασμούς σε ανταγωνιστικά προϊόντα, πράγμα αδύνατο με τη συνθήκη του Μάαστριχ. Η τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να δράσει ως δανειστής έκτακτης ανάγκης αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει το ρόλο αυτό για τα προβληματικά μέλη της ΕΕ, τα οποία είναι αναγκασμένα να δανείζονται με τους κερδοσκοπικούς όρους της αγοράς.

Είμαστε αναγκασμένοι να συναλλασσόμαστε με ένα νόμισμα αμετάκλητης ισοτιμίας και να καταφεύγουμε σε εσωτερική υποτίμηση που αν και μειώνει την αγοραστική δύναμη των πολιτών δεν αυξάνει αντίστοιχα την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών καταδικάζοντας τη χώρα σε συνεχή ύφεση. Είτε με το Ευρώ είτε με τη Δραχμή το βιοτικό μας επίπεδο θα πέσει στα επίπεδα της παραγωγικότητας μας διότι οι εταίροι μας δεν πρόκειται να μας χαρίσουν τίποτε. Όμως με τη Δραχμή θα έχουμε την ελπίδα της ανάκαμψης εκμεταλλευόμενοι τις πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις του τόπου (γεωργία,κτηνοτροφία, ορυκτό πλούτο, μεταποιητική βιομηχανία, ενέργεια και πολλά άλλα) που σήμερα έχουμε εγκαταλείψει. Εάν αυτό ονομάζεται επιστροφή στη δεκαετία του1950, όταν οι Έλληνες έβγαζαν το ψωμί τους με τον ιδρώτα τους, τότε αντίστοιχα η παραμονή μας στο Ευρώ θα πρέπει να εξομοιωθεί με την περίοδο της Γερμανικής κατοχής που οι άνθρωποι πέθαιναν στους δρόμους, ή με την κατάσταση στις τριτοκοσμικές χώρες που οι πλουτοπαραγωγικές μονάδες ανήκουν στους ξένους ενώ οι εντόπιοι λιμοκτονούν ή εκδίδονται για να επιβιώσουν.

Κάτι τέτοιο πρότεινε εμμέσως και ένας εκ των υποστηρικτών της παρούσας μεταβατικής κυβέρνησης, που με μία κωλοτούμπα ανέτρεψε τις ιδέες του κόμματος του περί εθνικής ανεξαρτησίας. Για τα υπόλοιπα κόμματα δεν λέμε τίποτε γιατί είναι γνωστή η νεοφιλελεύθερη και εθνομηδενιστική πολιτική τους, που ευνοεί μεν τις βιομηχανικές χώρες, μητροπόλεις του καπιταλισμού, όμως αποτελεί ταφόπλακα για τα αδύνατα κράτη της περιφέρειας.

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η Porsche 911 σε νέες… περιπέτειες!

Το νεότερο μοντέλο της γερμανικής φίρμας που δεν είναι άλλο από την 911, έχει ήδη παρουσιαστεί και στη χώρα μας. Θαυμάστε το καινούργιο επίσημο βίντεο της 911 σε συνθήκες πίστας. Η γερμανική φίρμα μόλις έδωσε στη δημοσιότητα ένα ακόμη εντυπωσιακό βίντεο της νέας Porsche 911 (991), σε συνθήκες πίστας. Στη θέση του οδηγού βρίσκεται ο Gordon Robertson (Chief Driving Consultant της Porsche), ενώ το βίντεο είναι κατά βάση γυρισμένο στην πίστα του Silverstone της Μεγάλης Βρετανίας (εξ’ ου και η δεξιά θέση οδήγησης). Να θυμίσουμε ότι η βασική έκδοση (Carrera) χρησιμοποιεί boxer κινητήρα στα 3,4 λίτρα που αποδίδει 350 ίππους και με το PDK επιτυγχάνει κατανάλωση της τάξης των μόλις 8,2 λίτρων/100 χιλιόμετρα (CO2: 194 γρ./χιλιόμετρο). Η επόμενη έκδοση που ακούει στον κωδικό Carrera S ανεβαίνει στα 3,8 λίτρα και αποδίδει 400 ίππους. Εδώ η κατανάλωση είναι τα 8,7 λίτρα/100 χιλιόμετρα επίσης με PDK (CO2: 205 γρ./χιλιόμετρο).

Γλυπτά φτιαγμένα από χιόνι!

Όταν ο καλλιτέχνης θέλει να εκφραστεί, δεν έχει μεγάλη σημασία ποιο είναι το είδος του υλικού που θα χρησιμοποιήσει ως «πρώτη ύλη». Δείτε στο παρακάτω βίντεο μοναδικά γλυπτά φτιαγμένα από χιόνι που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του 28oυ «Ice and Snow Festival» ! Θα σας καταπλήξουν!

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Φως στο τούνελ της κρίσης ρίχνει o ορυκτός πλούτος - 100 δισ. ευρώ κρύβει το υπέδαφος της χώρας!!

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), η συνολική αξία των μετρημένων μεταλλευτικών αποθεμάτων στη χώρα είναι 79 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα 250-300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα τρία Οικόπεδα (Πατραϊκός Κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκολο) αξίζουν γύρω στα 20 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας ή και 20ετίας.
Αν, μάλιστα, ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις επιστημόνων πως κάτω από την Κρήτη υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ -για το οποίο ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα σεισμικών ερευνών- τότε η αξία των... εγκάτων της ελληνικής γης φθάνει σε «αστρονομικά» επίπεδα.


Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει αυτήν τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση είναι η αξιοποίηση του ορυκτού αυτού πλούτου (κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει), για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα δείξει τον δρόμο για έξοδο από την ύφεση.

100 δισ. € στα έγκατα της Ελλάδας

Μέχρι και 300 εκατ. βαρέλια κρύβουν τα κοιτάσματα πετρελαίου στα τρία Oικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας

Ο θαμμένος θησαυρός ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στο υπέδαφος της χώρας από μέταλλα και υδρογονάνθρακες μπορεί να δώσει την πολυπόθητη αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και να δείξει το δρόμο της εξόδου από την ύφεση.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Το πραγματικό προβλημα της Ελλάδας‏

Βλέποντας ο Θεός το τεράστιο πρόβλημα της Ελλάδας και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πιστός ελληνικός λαός, αποφασίζει να στείλει τον Υιό Του και πάλι στη Γη για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες.

Ο Ιησούς εμφανίζεται ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων και μετά από μια θερμή ομιλία συμπαράστασης και υποστήριξης της Ελλάδας, ανακοινώνει ότι διαγράφει όλα τα χρέη της χώρας, φέρνει μεγάλες επενδύσεις, παρέχει αυξήσεις 100% σε όλους τους Έλληνες και διαγράφει τα ατομικά δάνειά τους.

Όλοι οι Βουλευτές όρθιοι ζητωκραυγάζουν. Αλαλαγμοί χαράς και ικανοποίησης από όλες τις πτέρυγες. Ακόμα και η Παπαρήγα σταυροκοπιέται.

Τότε ο Ιησούς λέει: «Υπό έναν όρο!». Όλοι ησυχάζουν και περιμένουν να ακούσουν. «Όλοι σας θα παραιτηθείτε και κανείς σας δεν θα είναι του λοιπού υποψήφιος βουλευτής».

Νεκρική σιγή στην αίθουσα. Κάποιοι του απαντούν ότι θα πρέπει να συνέλθουν τα κόμματα για να αποφασίσουν.

«Πολύ καλά. Θα περιμένω την απάντησή σας αύριο το πρωί» λέει ο Ιησούς.

Την επομένη ο Πρόεδρος δίνει στον Ιησού την ομόφωνη απάντηση όλων των πτερύγων της Βουλής, με την οποία «καταγγέλλεται η απαράδεκτη παρέμβαση του Θεού στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας»!!!

Και αν γελάω είναι ψέμα

Είναι χρήσιμο να βλέπεις μια φωτογραφία μετά από χρόνια. Πολύ περισσότερο μια τέτοια φωτογραφία. Ο Σημίτης κρατά ψηλά τα πρώτα ευρώ που μόλις έβγαλε από το ΑΤΜ. Γελά με αυτό το γέλιο της φωτογραφικής επιτήδευσης. Δίπλα του ο Παπαδήμος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας χειροκροτά. Λεία πρόσωπα, καλοξυρισμένα, αφράτα μάλλον. Στα χέρια φαίνονται τα δαχτυλίδια και τα μανικετόκουμπα. 10 χρόνια πριν ακριβώς. Η Ελλάδα έχει πιστέψει πως είναι μια μεγάλη δύναμη.
Ο Σημίτης υπόσχεται εκσυγχρονισμό, ο Παπαδήμος πιστωτικές κάρτες. Στις τράπεζες-μία σε κάθε γωνία-ο κόσμος τρέχει να ακουμπήσει το νέο νόμισμα. Η Ελλάδα τρέχει στη λεωφόρο. Οι εργολάβοι χτίζουν,οι μιζαδόροι κονομάνε, οι τραπεζίτες κερδίζουν και οι πολίτες απλώς δεν θέλουν να ξέρουν..... 10 χρόνια πριν, η Ελλάδα είχε αφήσει την μοίρα της στα περιποιημένα χέρια του Παπαδήμου που χτες έπιασαν για πρώτη φορά δέρμα άστεγου. Εορτοδόνια, διακοποδάνεια, ευτυχία σε 12 άτοκες δόσεις. Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να φαντάζει η φωτογραφία μια μεγάλη φάρσα.
Αυτοί που ανόητα σύγκριναν τότε τη Γερμανία με την Ελλάδα, έχουν γονατίσει σήμερα μπροστά της και κλαίνε. Αυτή τη φορά υπόσχονται πως θα μας βγάλουν από την κρίση που μας έριξαν τα χαμόγελα και τα χειροκροτήματα εκείνης της εποχής. Ο Σημίτης συνεχίζει να γελά με τον ίδιο τρόπο και σήμερα αν και κανένας δεν τον βλέπει πέρα από την κυρία Δάφνη. Και ο Παπαδήμος να χειροκροτά τον εαυτό του.Είναι πλέον πρωθυπουργός.Χρειάστηκαν μόλις 10 χρόνια. Πόσα θα χρειαστεί να καταλάβουμε; ΕΚΔΟΡΟΣΦΑΓΕΥΣ Το κουτί της Πανδώρας

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Σκόραρε πέναλτι γυρισμένος πλάτη στό τέρμα.....

Δείτε την αντίδραση ενός σκύλου, λίγο πριν εκδηλωθεί σεισμός!

Μετά από μεγάλους σεισμούς, πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αναφέρουν πως το ζώο τους είχε παράξενη συμπεριφορά, αρκετή ώρα πριν συμβεί το γεγονός. Άλλοι μιλούν για έντονη νευρικότητα, άλλοι για ασταμάτητο γαύγισμα, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως το σκυλί έδειχνε ανήσυχο και κρυβόταν κάτω από τα έπιπλα, χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Οι απόψεις γύρω από το θέμα διίστανται. Επιστημονικές απόδειξεις που να τεκμηριώνουν την ύπαρξη καποιας ιδιαίτερης "ανεξήγητης" αίσθησης στα σκυλιά, δεν υπάρχουν. Από την άλλη μεριά όμως δεν μπορούμε να θεωρήσουμε χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο μυθομανείς!Οι κτηνίατροι υποστηρίζουν πως είναι πολύ πιθανό τα σκυλιά να "ακούνε" το σεισμό που έρχεται, λόγω της αυξημένης ακοής τους, αλλά αυτό να συμβαίνει μόνο λίγα λεπτά της ώρας πριν εκδηλωθεί. Το παρακάτω βίντεο δοθηκε στη δημοσιότητα μετά τον σεισμό των 6,5 ρίχτερ που έγινε στην Καλιφόρνια, στις 9 Ιανουαρίου 2010. Πρόκειται για την εικόνα που κατέγραψε μία κάμερα ασαφαλείας στα γραφεία της εφημερίδας Times Standard , την ώρα του σεισμού. Όπως θα δείτε η σκυλίτσα Sophie, πετάγετε από τη θέση της σαν να τη χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα το κτίριο αρχίζει να κουνιέται ολόκληρο από τον δυνατό σεισμό! Για πολλούς αυτό το βίντεο αποδεικνύει πως τα σκυλιά ΔΕΝ διαθέτουν καμμία "ιδιαίτερη" αίσθηση, αφού αν αυτό συνέβαινε θα έπρεπε η Sophie να έχει αντιδράσει πολύ νωρίτερα και όχι την τελευταία στιγμή - πιάνοντας προφανώς τη βουή του σεισμού! Δείτε το βίντεο Συντάκτης: Μαρία Παναγοπούλου

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

«Οι ηγέτες της χώρας έχουν καταντήσει γελοίοι»

Του Σταύρου Χριστακόπουλου 

«Ευρώ με θυσίες ή δραχμή και καταστροφή». Το μόνιμο «δίλημμα», ελλείψει άλλου που να πείθει έστω και μωρά, επιστρέφει συνεχώς. Επιστρατεύεται όλο και συχνότερα, κάθε φορά που βρίσκεται μπροστά μας ένα νέο «πακέτο» σκληρών υφεσιακών και καταστροφικών της οικονομίας μέτρων, εν όψει ενός ακόμη σκληρότερου «μνημονίου», εν όψει της άνευ όρων αποδοχής της ελεγχόμενης πτώχευσης. Θα επανέρχεται διαρκώς. Μέχρι που να μην πείθει πια κανέναν. Οι περισσότεροι το εκλαμβάνουν ως έναν εκβιασμό που καθηλώνει την κοινωνία. Μόνο που τελευταία δεν μοιάζει τόσο με εκβιασμό όσο με παιχνίδι απόδοσης ή μετάθεσης ευθυνών. Έτσι λοιπόν για τη σχεδιαζόμενη πτώχευση δεν θα φταίνε όσοι μας πέταξαν στον γκρεμό, αλλά οι «διαρθρωτικές αδυναμίες», η «μεταρρυθμιστική» απροθυμία, οι κοινωνικές αντιδράσεις και όλα όσα παρόμοια ακούμε και διαβάζουμε τόσο καιρό. Όλα και όλοι εκτός από τους αυτουργούς του εγκλήματος. Και ιδού τα... πειστήρια: 
● Η έλλειψη μεταρρυθμίσεων φταίει για την πλήρη και ολοκληρωτική αποτυχία να βελτιωθεί έστω ένας δείκτης της οικονομίας. Και όχι η πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης», η οποία δεν αναφέρεται με το ονοματάκι της ούτε από εκείνους που... θα έπρεπε να την περιγράφουν – την ονομάζουν απλώς νεοφιλελεύθερη ή απλώς καπιταλιστική και καθαρίζουν και με τα ιδεολογικά τους.
● Η έλλειψη πραγματικής συναίνεσης – πρώτα προς τον Παπανδρέου, ύστερα προς τον Παπαδήμο – φταίει που οι τοκογλύφοι μάς έχουν ξεγραμμένους και μας πάνε για πτώχευση. Και όχι η εφαρμογή των ισοπεδωτικών «οριζόντιων» φοροεισπρακτικών μέτρων και η εσκεμμένη θανάτωση της οικονομίας.
● Η έλλειψη κουλτούρας αποδοχής των διαρθρωτικών αλλαγών φταίει που η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση. Λες και, άμα η γιαγιά μου μπορούσε να πάρει ταξί ή φορτηγό ή να ανοίξει φαρμακείο, θα είχαμε ανάπτυξη. 
● Η καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις φταίει επίσης για την ύφεση, για την αποτυχία στα έσοδα και τη διόγκωση του ελλείμματος. Το ότι μέσα σε δύο χρόνια απαξίωσαν κάθε ελληνικό περιουσιακό στοιχείο προφανώς τους διαφεύγει. 
Ας δούμε ένα ωραίο παράδειγμα: Πούλησαν τέσσερα airbus για 31 εκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι αυτά είχαν κοστολογηθεί στα 25 εκατομμύρια το καθένα. Είχαν αγοραστεί 140 εκατομμύρια το καθένα. Όπως λέει ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Χειριστών της Ολυμπιακής Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, «εάν τα αεροσκάφη είχαν πωληθεί με το κλείσιμο της εταιρείας, όταν ακόμα ήταν πλόιμα, η τιμή και για τα τέσσερα θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και στα 170 με 180 εκατ. ευρώ». Και συνεχίζει: «Εμείς βάλαμε πωλητήριο και τα καθηλώσαμε στο έδαφος, ενώ θα μπορούσαμε να τα δώσουμε σε μεγάλο οίκο leasing αεροσκαφών ώστε και να συντηρούνται σωστά και να λαμβάνουμε ενοίκια έως και 350.000 δολαρίων τον χρόνο για το καθένα . Αντί γι’ αυτό στείλαμε το λάθος σήμα στην αγορά, που είναι αμείλικτη, και τα αεροπλάνα έχασαν τριών ετών αξία». Από πότε είναι καθηλωμένα τα αεροσκάφη; Από τον Οκτώβριο του 2009, μετά το κλείσιμο της Ολυμπιακής. Δύο χρόνια διακυβέρνησης των «σωτήρων», με το βασικό μέρος της ευθύνης στους Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, απαξιώθηκε πλήρως το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο. 
Πορτογαλικές... συμπτώσεις
Όσο καιρό μας έπρηζαν με τις μπαρούφες περί συναίνεσης ώστε να οδηγηθούμε τελικά στη συγκυβέρνηση υπό τον Παπαδήμο, αγαπημένο παράδειγμα μιας σειράς επικοινωνιακών – και άλλων – φωστήρων ήταν η Πορτογαλία. Όπου υποτίθεται ότι συμφωνήθηκε εγκαίρως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων από τα δύο μεγάλα κόμματα. Μάλιστα, κατά φοβερή αντιστοιχία με την ελληνική πραγματικότητα, ο δεξιός Πέδρο Πάσος Κοέλιο εξελέγη αντί του τσουρουφλισμένου από την κρίση... σοσιαλιστή Σόκρατες, με αίτημα την «επαναδιαπραγμάτευση» του πορτογαλικού «μνημονίου». Το... αίτημά του αυτό επαναδιατύπωσε μάλιστα στις 30 Οκτωβρίου 2011 εμπνέοντας και τους δικούς μας δεξιούς, διότι, όπως έλεγαν, η επιμονή του Κοέλιο στην «επαναδιαπραγμάτευση» κατέρριπτε την κυβερνητική προπαγάνδα που έλεγε ότι τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Ειδικότερα ο Κοέλιο ζητούσε μέτρα για την... «ανάπτυξη» (για δες κάτι συμπτώσεις!), τα οποία δεν υπήρχαν ούτε στο πορτογαλικό ούτε στο ελληνικό «μνημόνιο». Παρεμπιπτόντως να σημειώσουμε ότι η Πορτογαλία, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε χθες, κατάφερε να μαζέψει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ το 2011 σε ληξιπρόθεσμους φόρους, υπερβαίνοντας κατά 10% τον κυβερνητικό στόχο! Και αυτό «εξαιτίας των υψηλών προτύπων λειτουργίας που εφαρμόστηκαν στις υπηρεσίες συλλογής φόρων». Άρα και στην καταπολέμηση της διαφθοράς είναι μπροστά οι Πορτογάλοι, δεδομένου ότι στην Ελλάδα, ύστερα από δεκάδες συλλήψεις μεγάλων οφειλετών προς το Δημόσιο, δεν εισπράχθηκε ούτε τσακιστό ευρώ, εκτός από καμιά πενηνταριά χιλιάδες, κι αυτά ως... εγγύηση για να μην πάει φυλακή ένας από τους συλληφθέντες. Να σημειώσουμε ακόμη ότι εκεί το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας προχωρεί με ταχείς ρυθμούς, καθώς μάλλον η Πορτογαλία είναι περισσότερο δεκτική στο «μεταρρυθμιστικό» πνεύμα της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Άλλωστε είχε λάβει «μνημονιακά» μέτρα πριν υπαχθεί στην τρόικα.
Ας δούμε λοιπόν τα αποτελέσματα όλης αυτής της πορτογαλικής προσπάθειας.
1. Όπως η Ελλάδα, έτσι και η Πορτογαλία, ήδη ζητάει επιπλέον δάνειο – γύρω στα 35 δισ. ευρώ θέλει ο Κοέλιο – και βγάζει φλύκταινες ο Σόιμπλε. 
2. Στο 1,6% υπολογίζεται η ύφεση στην Πορτογαλία για το «μεταρρυθμιστικό» 2011 και στο 3% (η μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της χώρας μετά την επιστροφή στη δημοκρατία το 1974) για το 2012. Παρεμπιπτόντως, τόση υπολόγιζε την ύφεση η τρόικα και στην Ελλάδα για πέρυσι, αλλά της βγήκε η διπλάσια – και η Πορτογαλία βρίσκεται πίσω από την Ελλάδα ως προς το «μνημόνιο» κατά έναν χρόνο, άρα έχει να περιμένει κι άλλα μαντάτα. 
3. Η Πορτογαλία, σε πλήθος αναλύσεις, θεωρείται η δεύτερη – μετά την Ελλάδα – πιθανότερη χώρα τόσο για αναδιάρθρωση χρέους όσο και για «πούλο» από την ευρωζώνη...
«Να φύγεις, να πας αλλού»
Μια και η Πορτογαλία αποτέλεσε επί μακρόν το... φωτεινό παράδειγμα για την Ελλάδα – προφανώς γι’ αυτό θέλουν πάση θυσία οι τροϊκανοί, ο Βενιζέλος, ο ΣΕΒ, οι τραπεζίτες και οι μέγιστοι οικονομολόγοι του «κύκλου» Σημίτη, Ντόρας και λοιπών να εξομοιωθούν ο ελληνικοί μισθοί με τους πορτογαλικούς – έχει αξία να δούμε και άλλο ένα κοινό στοιχείο. Στην Ελλάδα ήδη ξέρουμε ότι έχει σχεδόν διπλασιαστεί το μεταναστευτικό κύμα προς τη Γερμανία, ότι δεκάδες χιλιάδες νεαροί και λίγο μεγαλύτεροι Έλληνες ψάχνουν πάση θυσία τρόπο να φύγουν και ότι τη μετανάστευση, ελλείψει οποιασδήποτε προοπτικής, τη σκέφτονται όλο και περισσότεροι. Ακόμη όσοι έχουν καλή μνήμη θα θυμούνται ότι ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και αδελφός του μείζονος λογοτέχνη Νίκου «Τρότσκι» Παπανδρέου (του επονομαζόμενου και «Χαλιμά») προσφάτως δεν είχε αντίρρηση στο ενδεχόμενο της μετανάστευσης νέων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες για ανεύρεση εργασίας. Τώρα είναι η σειρά τού – ακόμη πιο... ακομπλεξάριστου – Κοέλιο να προτείνει ακόμη πιο ξεκάθαρα τη μετανάστευση από την Πορτογαλία σε όσους νέους Πορτογάλους δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Κατ’ αυτόν οι άνεργοι καλά θα έκαναν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να εγκατασταθούν σε άλλες, που έχουν τα πορτογαλικά ως βασική γλώσσα με καλύτερες προοπτικές απασχόλησης, όπως η Βραζιλία ή η... Αγκόλα. Γιατί να φύγουν; Διότι ακόμη και σε αυτό το υπόδειγμα προσήλωσης στις επιταγές της τρόικας η βαθιά κρίση της οικονομίας δεν δείχνει να ξεπερνιέται. Όμως, αν και στην Ελλάδα τα ΜΜΕ ήταν γενικώς... ευγενή με τον αδελφό του Νίκου «Τρότσκι» Παπανδρέου, ενώ κάποια δεν δίστασαν να υιοθετήσουν παρόμοιες ηλιθιότητες, στην... υποδειγματική Πορτογαλία μια εφημερίδα, η Publico, κινούμενη στο «πνεύμα» των ημερών με τα ατέλειωτα γαμωσταυρίδια κατά του Κοέλιο, έγραψε: «Οι ηγέτες της χώρας, και κυρίως ο πρωθυπουργός, έχουν καταντήσει γελοίοι. Είναι αυτονόητο ότι, αν το εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό φύγει, τότε η οικονομική κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δυσμενής». Στην Ελλάδα, όπου εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε το φασιστικό δόγμα της συλλογικής κοινωνικής ευθύνης για την προεξοφλημένη πτώχευση, ξέρουμε ποιοι και πόσοι από την πολιτική μας ηγεσία έχουν καταντήσει γελοίοι. Ωστόσο συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε τις μείζονες επιλογές τους, ειδικά τις... συναινετικές, έστω και βρίζοντας. Όπως και να το δεις, έχουμε πολιτικό πολιτισμό. 
Δεν είναι πάντως βέβαιο ότι θα τον διατηρήσουμε όταν μας ρίξουν στον Καιάδα της σχεδιαζόμενης πτώχευσης. Απλώς τότε θα είναι αργά για δάκρυα. Σε όποια πλευρά κι αν ανήκει ο καθένας..
.ΠΗΓΗ : ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Γενετικά μεταλλαγμένο αραχνο-μετάξι ανοίγει τον δρόμο για ανθεκτικότερες ίνες

Αμερικανοί ερευνητές πέτυχαν να τροποποιήσουν γενετικά τους μεταξοσκώληκες, με την προσθήκη γονιδίων από αράχνες, ώστε να παράγουν πιο γερό και ελαστικό τεχνητό μετάξι, ένα επίτευγμα που μελλοντικά μπορεί να επιτρέψει τη χρήση πιο ανθεκτικών ινών στα υφάσματα, αλλά και σε άλλες χρήσεις, όπως στους επιδέσμους ή στα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντόναλντ Τζάρβις του πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με τις βρετανικές ''Ιντιπέντεντ'' και ''Ντέιλι Μέιλ'', κατάφεραν να ενσωματώσουν ειδικές πρωτεΐνες από αράχνες στο παραγόμενο μετάξι των μεταξοσκωλήκων, οι οποίες το καθιστούν πιο ελαστικό και επιδεκτικό επέκτασης, με αποτέλεσμα να είναι καταλληλότερο για διάφορες εφαρμογές, ιδίως στο πεδίο της ιατρικής, π.χ. για καλύτερη συρραφή τραυμάτων, σε τεχνητούς συνδέσμους, τένοντες, ''σκαλωσιές'' ιστών, μικρο-κάψουλες κ.α. Τέτοια γονίδια αραχνών που παράγουν τις πρωτεΐνες για τη δημιουργία του ιστού τους, είχαν στο παρελθόν εισαχθεί και σε άλλους οργανισμούς (βακτήρια, μαγιά, φυτά καπνού, έντομα, ακόμα και κατσίκες που παρήγαγαν πρωτεΐνες μεταξιού στο γάλα τους!), όμως σε καμία περίπτωση δεν κατέστη εφικτό να παραχθούν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών μεταξιού, έτσι να υπάρξει εμπορική αξιοποίηση. Η νέα βιοτεχνολογική μέθοδος ξεπέρασε αυτές τις δυσκολίες, δημιουργώντας ανθεκτικές και εκτατές ίνες ''αραχνο- μεταξιού''. Το νέο βιο-υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε πολλές εφαρμογές, προηγουμένως όμως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος μαζικής παραγωγής του, κάτι που ακόμα συναντά δυσκολίες. Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούν - χωρίς επιτυχία- να βρουν τρόπους για παραγωγή σε βιομηχανική κλίμακα μεταξιού αράχνης, το οποίο θεωρείται ισχυρότερο από το χάλυβα και σχεδόν τόσο ανθεκτικό όσο το ''κέβλαρ''. Έχει υπολογιστεί ότι αν ήταν δυνατό να κατασκευαστεί ένα δίχτυ από καθαρό μετάξι αράχνης, με πάχος όσο ένα μολύβι, θα μπορούσε να πιάσει- χωρίς να σπάσει- ένα εν πτήσει αεριωθούμενο μαχητικό αεροπλάνο. Όμως οι αράχνες είναι επιθετικές και επιρρεπείς στον κανιβαλισμό, με συνέπεια να είναι αδύνατο να ''χειραγωγηθούν'' σε μεγάλους αριθμούς και σε πυκνοκατοικημένες αποικίες (όπως οι μεταξοσκώληκες) για τη μαζική παραγωγή μεταξιού. Γι' αυτό, η εναλλακτική λύση φαίνεται πως είναι η μεταφορά γονιδίων τους σε μεταξοσκώληκες, ώστε αυτοί να παράγουν το ''αραχνο- μετάξι''. Οι συνθετικές ίνες, που κατάφεραν ήδη να παράγουν οι Αμερικανοί επιστήμονες από τους διαγονιδιακούς μεταξοσκώληκες, είναι σημαντικά πιο ανθεκτικές από αυτές που παράγουν οι μη μεταλλαγμένοι και εξίσου ανθεκτικές με τον ιστό της αράχνης. 
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Τα επιτεύγματα της Φυσικήςγια το 2011.

Μια πρωτοποριακή μελέτη για την καταγραφή της διαδρομής που ακολουθούν μεμονωμένα φωτόνια ήταν το κορυφαίο επίτευγμα του 2011 στη Φυσική σύμφωνα με το έγκριτο επιστημονικό έντυπο Physics World, το οποίο εκδίδει το Ινστιτούτο Φυσικής της Βρετανίας.
Στην κορυφή του φετινού Top10 βρίσκεται η εργασία του Εφρέμ Στάινμπεργκ στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά. Ο ερευνητές της κβαντομηχανικής κατάφερε να δείξει πειραματικά κάτι που θεωρούνταν αδύνατο έως τώρα: την παρακολούθηση της ακριβούς διαδρομής μεμονωμένων φωτονίων που δημιουργούν σχήματα συμβολής καθώς περνούν μέσα από μια διπλή σχισμή. Χάρη στο νέο πείραμα, δεν είναι πλέον απαγορευμένη για τους κβαντικούς φυσικούς η ερώτηση σχετικά με το πού βρίσκεται ένα φωτόνιο, πριν αυτό εντοπιστεί στο χώρο.
Τις υπόλοιπες εννέα θέσεις καταλαμβάνουν τα εξής:
Μετρώντας την κυματοσυνάρτηση: Ο Τζεφ Λούντιν του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών του Καναδά, ο οποίος χρησιμοποίησε την τεχνική της «ασθενούς μέτρησης» για να προσδιόρισουν την κυματοσυνάρτηση ενός συνόλου όμοιων φωτονίων, χωρίς να καταστρέψουν κανένα από αυτά. Η μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενη μέθοδο της «κβαντικής τομογραφίας» αλλοίωνε την κατάσταση των φωτονίων.