Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Το Μπολερό του Ραβέλ στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης

Το Μπολερό του Ραβέλ στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης Χαλαρώστε για πέντε λεπτά και απολαύστε! Ξαφνική συγκέντρωση μουσικών στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης! Στις 2 Μαΐου 2011 η Φιλαρμονική της Κοπεγχάγης εξέπληξε τους διερχομένους από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλεως. Παρουσίασε ένα απροσδόκητο σύντομο μουσικό συμβάν, ερμηνεύοντας το Μπολερό του Ραβέλ με τους μουσικούς να συναθροίζονται προοδευτικά καθώς το ορχηστρικό κομμάτι παιζόταν. Το βίντεο - που δεν δείχνει μόνο τη σταδιακή συγκέντρωση της ορχήστρας αλλά και τις εκφράσεις ικανοποιήσεως των παρόντων - είναι εξαιρετικό και πραγματικά απολαυστικό.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Μαρία Θερμού Τι έκρυβε το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Εναν και πλέον αιώνα μετά την ανέλκυση του αρχαίου φορτίου στα Αντικύθηρα, τα ευρήματα του ρωμαϊκού πλοίου της Ελληνιστικής Εποχής παρουσιάζονται για πρώτη φορά μαζί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μάιος του 1900 και οι σφουγγαράδες από τη Σύμη, αφού έχουν γυρίσει όλη τη Μεσόγειο, κάνουν μια στάση στα Αντικύθηρα, υποχρεωτική, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής - πράγμα όχι ασυνήθιστο για την περιοχή. Οταν η θάλασσα ηρεμεί, Μεγάλη Τρίτη ανήμερα, ένας από αυτούς, ο Ηλίας Λυκοπάντης, θα βουτήξει στα νερά, όπου όμως αντί για σφουγγάρια θα αντικρίσει σε βάθος περίπου 50 μ. το ναυάγιο ενός πλοίου με σπαρμένα γύρω του αγάλματα, χάλκινα και μαρμάρινα. Ετσι, όταν θα ξανανεβεί στην επιφάνεια.... θα κρατά έναν χάλκινο βραχίονα ως απόδειξη. Χρειάστηκε να περάσουν όμως έξι μήνες από τότε ώσπου οι σφουγγαράδες να έρθουν σε επαφή με τον αρχαιολόγο και υπουργό Παιδείας εκείνη την εποχή Σπυρίδωνα Στάη για να αρχίσει η οργάνωση της επιχείρησης ανέλκυσης του πολύτιμου φορτίου του πλοίου με τη συνδρομή και του Βασιλικού Ναυτικού. Εναν και πλέον αιώνα μετά και αφού εν τω μεταξύ το ναυάγιο έχει γίνει διάσημο όχι μόνο για τα έργα τέχνης που μετέφερε, αλλά και για τον μυστηριώδη Μηχανισμό των Αντικυθήρων, «το παλαιότερο δείγμα επιστημονικής τεχνολογίας που διασώζεται ως σήμερα και αλλάζει τελείως τις απόψεις μας για την αρχαία ελληνική τεχνολογία», όπως έχει πει ο πρώτος μελετητής του, ο φυσικός, μαθηματικός και ιστορικός των Επιστημών Ντέρεκ Ντε Σόλα Πράις, τα ευρήματα από αυτό το ρωμαϊκό πλοίο παρουσιάζονται για πρώτη φορά μαζί. Πρόκειται συνολικά για 378 αντικείμενα που βρίσκουν τη θέση τους στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το πλοίο - Οι θησαυροί - Ο μηχανισμός», που θα εγκαινιαστεί τον Απρίλιο και θα διαρκέσει ένα έτος. Ανάμεσά τους και τα ευρήματα της δεύτερης αρχαιολογικής έρευνας στο ναυάγιο που πραγματοποιήθηκε το 1976 με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του Κουστό, της περίφημης «Καλυψώς».

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η πιο όμορφη Ελλάδα στο πιο εντυπωσιακό ΒΙΝΤΕΟ

Ο Κώστας Γκολέμης (Media offline) και ο Φώτης Τραγανουδάκης (Public eye Studio) ένωσαν τις δυνάμεις τους και το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό βίντεο με την τεχνική timelapse. Εξελίσσοντας την τέχνη της φωτογραφίας και γνωρίζοντας πολύ καλά την τέχνη του μοντάζ και της κινούμενης εικόνας, έκαναν ένα βήμα μπροστά, δίνοντας μέσα απο την δουλειά τους την απάντηση σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα. Χρειάστηκαν ώρες φωτογράφισης και χιλιάδες καρέ, με ειδικό εξοπλισμό που σχεδίασαν οι δυό τους και πολύ προσεγμένο και ποιοτικό μοντάζ για να δημιουργηθεί το τελικό αποτέλεσμα. Σε επoχές δύσκολες για την Ελλάδα, τολμούν και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα έπρεπε να αξιοποιούνται απο τον ΕΟΤ. Τη μουσική που δημιουργήθηκε ειδικά για το συγκεκριμένο timelapse επιμελήθηκε η Τάνια Γιαννούλη.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Χάουαρντ Κάρτερ: Ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών..

«Επιτέλους βρήκα αυτό που ψάχνω 15 χρόνια τώρα» φέρεται να είπε σε φίλο του ο Βρετανός αρχαιολόγος Howard Carter μια μέρα στις αρχές του Νοεμβρίου του 1922. Μια μέρα αργότερα κι ενώ οι ανασκαφές προχωρούσαν με πυρετώδεις ρυθμούς, ο Carter και η ομάδα του βρέθηκαν το 1922 μπροστά σε ένα τοίχο. Οι επίσημες σφραγίδες και επιγραφές πάνω σε αυτόν, ανέπαφες για... χιλιετίες, επιβεβαίωσαν τις υποψίες του: βρισκόταν μπροστά στον προθάλαμο του τάφου του Τουταγχαμών, φαραώ της 18ης Δυναστείας της Αιγύπτου.
Στις 2 Μαρτίου 1939, πέθανε ο Βρετανός αρχαιολόγος, Χάουαρντ Κάρτερ, ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών. Ο Τουταγχαμών είναι, σήμερα, αναμφισβήτητα ο πιο γνωστός Φαραώ της Αιγύπτου. Η φήμη του συνοδεύεται από την περίφημη κατάρα που υποτίθεται ότι έδενε τον τάφο του. Το παράδοξο είναι ότι η διασημότητα την οποία απολαμβάνει σήμερα ο Τουταγχαμών οφείλεται μάλλον στις συνθήκες της ανακάλυψης του τάφου του, καθώς ήταν ο πρώτος βασιλικός τάφος που βρέθηκε ασύλητος. Στην πραγματικότητα, δεν ήταν παρά μια μάλλον ασήμαντη μορφή της δυναστείας του, κάτι το οποίο αποκαλύπτει και ο σχετικά λιτός του τάφος.
 Ο τάφος του ανακαλύφθηκε στις 4 Νοεμβρίου ενώ οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να μπουν μέσα στον κυρίως θάλαμο στις 26 Νοεμβρίου το απόγευμα. Η σαρκοφάγος του Τουταγχαμών ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1923. Ο –διάσημος πλέον- φαραώ γεννήθηκε γύρω στο 1347 π.Χ. και πέθανε ξαφνικά, σε ηλικία 18 ετών, έχοντας ανέβει στο θρόνο ήδη από τα 9 του χρόνια. Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα. Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα. Όσο για την κατάρα η οποία υποτίθεται ότι έπεσε πάνω στα μέλη της αποστολής, πρόκειται μάλλον για μια θεωρία η οποία τροφοδοτήθηκε από δημοσιεύματα της εποχής, τα οποία επικεντρώθηκαν στους θανάτους ανθρώπων που εμπλέχτηκαν στις ανασκαφές. Δεδομένου όμως ότι από τους 24 ανθρώπους που εκτέθηκαν στην κατάρα πέθαναν μόνο οι έξι και ότι αυτοί δεν ήταν κάτω των 70 ετών, όλη αυτή η φημολογία περί κατάρας δεν φαίνεται να είναι και πολύ βάσιμη.
Σημειώνεται ότι ο Carter στάθηκε μάλλον τυχερός με την ανακάλυψη του τάφου, καθώς ο βασικός χρηματοδότης του λόρδος Carnavon, αντιμετωπίζοντας οικονομικές δυσκολίες, ήταν έτοιμος να αποσύρει την υποστήριξή του στις έρευνες του Carter. Kαι λίγο πριν γίνει αυτό, ο Βρετανός αρχαιολόγος έκανε την μεγαλύτερη ανακάλυψη της καριέρας του.