Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι προς όφελος της Τουρκίας, του Mehmet Ali Birand

Η Ευρώπη ωθεί την Ελλάδα στο χάος, υποστηρίζει ο γνωστός δημοσιογράφος Mehmet Ali Birand σε άρθρο γνώμης του στην Hurriyet Daily News υπό τον τίτλο “Greece pushed into dangerous chaos”. Η ΕΕ έδωσε το "πράσινο φως" για δεύτερο πακέτο βοήθειας για να σώσει την χώρα από την χρεοκοπία, αλλά όπως φαίνεται, αντί να την ανακουφίσει την σπρώχνει σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια.
Μέσα σε δύο χρόνια, 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν χάσει τις δουλειές τους, ο ελάχιστος μισθός θα έχει μειωθεί, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση σε μισθούς, ενώ οι κρατικές δαπάνες (συμπεριλαμβανομένης της άμυνας) θα μειωθούν. Η Ευρώπη δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Έχει τέτοια δυσπιστία που επιδιώκει να υπογραφούν δεσμευτικές συμφωνίες από όλους τους πολικούς ηγέτες της χώρας.
Η Ευρώπη μπορεί να έχε δίκαιο για την δυσπιστία της, αλλά ενήργησε κηδεμονικά και με σύμπλεγμα ανωτερότητας. Είναι βέβαιο ότι ο στόχος της δεν είναι να σώσει την Αθήνα από τη χρεοκοπία, αλλά τον ίδιο της τον εαυτό. Καμία χώρα δεν αξίζει αυτή τη συμπεριφορά, η οποία εκδηλώνεται όχι μόνο με την επιβολή υπέρμετρα επαχθών μέτρων αλλά και διαρκή δυσπιστία έναντι του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων. Η Ελλάδα εισέρχεται στην πιο ασταθή περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της. Η αστάθεια αυτή δεν είναι προς όφελος της Τουρκίας.
 Υπάρχουν κάποιοι στην Τουρκία οι οποίοι λένε για τους Έλληνες «καλά να πάθουν», ωστόσο μια τέτοια προσέγγιση είναι εσφαλμένη. Αντιθέτως, η Τουρκία σε μια τόσο δύσκολη περίοδο πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα. Η σταθερότητα στην Ελλάδα είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, η δε στάση του Υπουργού Γιλντίζ είναι η ενδεδειγμένη. Οι καλοί γείτονες στους δύσκολους καιρούς φαίνονται, καταλήγει ο Birand.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου