Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Η ρύπανση πνίγει τη Θεσσαλονίκη

Επιασε "κόκκινο" η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη και ανάγκασε τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να πει χθες από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ότι "η πόλη πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης", ενώ για σήμερα συνιστάται να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ευπαθών ομάδων. Μέχρι και τρεις φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια έφτασε ο αριθμός των μικροσωματιδίων με κυριότερες αιτίες την άπνοια, την κυκλοφορία παλιών ταξί, λεωφορείων και φορτηγών, τη χρήση καυσόξυλων για τζάκια και ξυλόσομπες και το νοθευμένο πετρέλαιο.
"Καταγράφονται επικίνδυνα επίπεδα ρύπων από τους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης", είπε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο Γ. Μπουτάρης, ενώ ιδιαίτερα αυξημένες τιμές εμφανίζονται στις οδούς Εγνατία, Λαγκαδά και Μαρτίου. Οπως είπε στο Εθνος, ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μάξιμος Πετρακάκης, χθες στην Εγνατία τα αιωρούμενα σωματίδια μετρήθηκαν στα 171 μικρογραμμάρια/κ.β., όσα και στην περιοχή του δημαρχείου, με όριο επιφυλακής τα 90mg/κ.β. και όριο επιβολής έκτακτων μέτρων τα 110mg/κ.β., ενώ στην οδό Λαγκαδά οι ρύποι ήταν στα 164 mg/κ.β.
Πρόβλημα
"Τα τελευταία χρόνια κάθε Νοέμβριο έχουμε το ίδιο πρόβλημα, φέτος όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Αιτία είναι οι χαμηλές θερμοκρασιακές αναστροφές σε συνδυασμό με την άπνοια και η καύση πετρελαίου και ξύλων", μας είπε ο κ. Πετρακάκης, προσθέτοντας ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα καλό θα είναι να αποφεύγουν να κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενημέρωσε τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να ληφθούν μέτρα για τη δημόσια υγεία, καθώς οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δεν προβλέπουν επιδείνωση του καιρού με βροχές και ισχυρούς ανέμους που θα περιορίσουν τη ρύπανση. Καμπανάκι Νοθευμένο πετρέλαιο "Το 80% των πετρελαιοκίνητων οχημάτων (ταξί, λεωφορεία, φορτηγά) που κινούνται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι παλαιά και χρειάζονται αντικατάσταση. Επίσης πρέπει να παταχθεί η λαθρεμπορία του πετρελαίου, όπου το 30-40% του πετρελαίου κίνησης νοθεύεται με πετρέλαιο θέρμανσης, με αποτέλεσμα να εκλύονται μεγάλες ποσότητες θείου στην ατμόσφαιρα. Οι έλεγχοι πρέπει να είναι αυστηροί και συστηματικοί", είπε στο "Εθνος" ο καθηγητής Χημείας, διευθυντής του Εργαστηρίου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος. Η άπνοια συγκρατεί τις θερμές μάζες αέρα σε χαμηλό επίπεδο από το έδαφος, ενώ ψυχρές μάζες βρίσκονται στα ψηλά στρώματα, έτσι δημιουργείται ένα ατμοσφαιρικό "καπάκι" που εγκλωβίζει τους ρύπους και δεν τους αφήνει να διαχυθούν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Επιπλέον η χρήση καυσόξυλων για τζάκια και ξυλόσομπες, που φέτος είναι σε μεγαλύτερες ποσότητες συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία μαζί με το όζον και τα οξείδια του αζώτου δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, κυρίως τις ώρες αιχμής.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ ritzal@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου