Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Απατεωνιές με «κουρέματα»

Τον τελευταίο καιρό, οι κυβερνοαπατεώνες, εμπνευσμένοι από την παγκόσμια οικονομική κρίση που πλήττει την πλειονότητα των νοικοκυριών, έχουν σκαρφιστεί νέες ιδέες για να «αρπάζουν» από ανυποψίαστους χρήστες του Ιστού χρήματα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
 «Πατώντας» πάνω στην αβεβαιότητα και την οικονομική στενότητα που βιώνουν σχεδόν όλοι, έχουν εξαπολύσει σωρεία e-mails τα οποία υποτίθεται πως προέρχονται από «μεγάλες τραπεζικές εταιρείες», «οργανισμούς» ή κάτι παρόμοιο και τα οποία υποτίθεται πως σας «κουρεύουν» μέχρι και 90% τα χρέη σας!
Μόνος όρος; Να συμπληρώσετε διάφορα στοιχεία, όπως το ποσό που χρωστάτε, τα εισοδήματά σας, τον τραπεζικό λογαριασμό σας και διάφορα ακόμα, ώστε να... ξεκινήσουν οι διαδικασίες του «κουρέματος». Βεβαίως, όλο αυτό το σενάριο είναι... ταινία επιστημονικής φαντασίας, που αποσκοπεί σε ένα και μόνο αποτέλεσμα: να βάλουν στο χέρι επιτήδειοι χάκερ δεδομένα που θα τους αποφέρουν χρήματα: τα δικά σας χρήματα.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους «δανειστές» που σας προσφέρουν χρήματα με επιτόκιο ελκυστικά χαμηλό: π.χ. 3%! Και εδώ το σενάριο είναι ίδιο: πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες «δανειοδότησης», στην πραγματικότητα αυτό που ξεκινά είναι η διαδικασία «άντλησης» των δικών σας στοιχείων με τα οποία μετά οι χάκερ κάνουν... πάρτι.
Ολα τα παραπάνω, αλλά και όσα e-mails έχουν παρεμφερή χαρακτήρα, είναι βέβαιο πως μόνο το καλό σας δεν θέλουν. Και παρ' ότι τώρα που διαβάζετε αυτές τις αράδες η απάτη μοιάζει προφανής, ωστόσο θα εκπλαγείτε αν μάθετε πως δεκάδες άνθρωποι καθημερινά πέφτουν θύματα παρόμοιων κυβερνοαπατεωνιών.
Οι ενδείξεις για να καταλάβετε πως κάτι πάει... στραβά και πως δεν πρέπει να «τσιμπήσετε» είναι αρκετές: κατ' αρχάς η ορθογραφία και το λεξιλόγιο: συνήθως τέτοιου είδους e-mails είναι εντελώς ασύνταχτα (παραθέτουμε ένα παράδειγμα: Γεια σας, Είμαι Mr. Johnson Brown από την CREDIT FINANCE PLC, είμαστε δανειστές δανείου και διαχείρισης ακινήτων, είμαστε έξω για να φθάσουν σε αυτούς που χρειάζονται οικονομική βοήθεια. Προσφέρουμε επιχειρηματικά δάνεια, προσωπικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων, δάνεια, την εκπαίδευση και την ιατρική, δάνεια, προσφέρουμε δάνεια σε επιχειρήσεις (μικρές ή μεγάλες). Η αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη. Δίνουμε τα δάνεια με χαμηλό επιτόκιο 3% για τα άτομα που χρειάζονται οικονομική στήριξη. Διάρκεια του δανείου μας κυμαίνεται από 10 έως 20 ετών. Επίσης να μας πει το ποσό των δανείων που χρειάζεστε, ώστε να μπορούμε να σας στείλουμε τους όρους και τις κρατικές και τις μηνιαίες πληρωμές.
Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας με τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρακάτω:
Αν σας ενδιαφέρει η απόκτηση δανείου από εμάς, τότε μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα?».
Ενα άλλο στοιχείο που πρέπει να σας κρούσει εξαρχής το καμπανάκι και να πετάξετε κατευθείαν τέτοια e-mails είναι η... γενναιοδωρία. Κανένας, μα κανένας -ιδιαίτερα άγνωστος- δεν προτίθεται να μας χαρίσει χρήματα, να μας δώσει χαμηλότοκο δάνειο γρήγορα και απλά ή να εξαγοράσει τα χρέη μας. Με άλλα λόγια όταν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, με μαθηματική ακρίβεια είναι ψεύτικο!
Δεν χρειάζεται φυσικά να αναφέρουμε πως απάτες είναι και όλα τα e-mails που τάχα προέρχονται από «βαθύπλουτους», οι οποίοι για τον έναν ή τον άλλο λόγο (είναι βαριά άρρωστοι, έχουν επιθυμία να επενδύσουν στη χώρα μας και ζητούν τη βοήθειά σας -με το αζημίωτο φυσικά), θέλουν να σας στείλουν χρήματα. Αυτό που θέλουν να αποσπάσουν οι αποστολείς, είναι τα τραπεζικά σας στοιχεία. Γι' αυτό ούτε κατά διάνοια μη σκεφτείτε να απαντήσετε.
Τέλος, μη δίνετε σημασία ούτε σε δακρύβρεχτα e-mails που στοχεύουν στο συναίσθημά σας: Για παράδειγμα κυκλοφορούν e-mails από «φτωχά ορφανά παιδάκια, που μένουν στη Ρωσία ή και αλλού στον κόσμο, και σας ζητούν μια οικονομική ενίσχυση για να αγοράσουν σόμπες να περάσουν το χειμώνα». Αν όντως θέλετε να κάνετε μια αγαθοεργία, στραφείτε σε οργανώσεις γνωστές ανά τον κόσμο (όπως η Unicef, Οι Γιατροί του Κόσμου κ.λπ.) και κάντε τη δωρεά σας. Μη στέλνετε χρήματα σε αγνώστους, μόνο και μόνο επειδή σας συγκίνησε η «ιστορία» τους. Είναι σίγουρο πως οι αποδέκτες των χρημάτων σας δεν θα είναι φτωχά παιδάκια, αλλά επιτήδειοι χάκερ.
Για περισσότερα δείτε (ενδεικτικά) και τα:
**www.secnews.gr
**www.saferinternet.gr
**http://spam.abuse.net
**www.spamhelp.org
Και επειδή είναι πάντα πιο καλό να προλαμβάνουμε παρά να... γιατρεύουμε τις ζημιές, αν έχετε αμφιβολίες για κάποιο mail που λάβατε, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.
* Οποιοδήποτε e-mail έχει «παράξενο» ή άγνωστο σε σας παραλήπτη, πετάξτε το κατευθείαν.
* Οι «παγίδες» συνήθως κρύβονται σε links και attachments, οπότε, σε περίπτωση «μυστήριου» e-mail μην κλικάρετε σε links και μην ανοίγετε αρχεία. Το πιθανότερο μάλιστα είναι -ιδίως αν έχετε κάποιο «αντιβιοτικό» ή τείχος προστασίας εγκατεστημένο στους υπολογιστές σας να δείτε και την προειδοποίηση SPAM σε αυτά τα e-mails. Οπότε τα πετάτε χωρίς δεύτερη σκέψη.
* Για το καλό το δικό σας και των μηχανημάτων σας φροντίζετε να αναβαθμίζετε συχνά τα antivirus που χρησιμοποιείτε για να «τσακώνουν» οτιδήποτε κακόβουλο επιχειρήσει να μπει στους υπολογιστές σας.
* Σε καμία, μα καμία περίπτωση μην επιχειρήσετε να απαντήσετε σε «παράξενα» e-mails και για κανέναν μα κανέναν λόγο μη στείλετε πουθενά στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού, κωδικούς e-banking, αριθμούς ΑΜΚΑ, διευθύνσεις και οποιοδήποτε ευαίσθητο προσωπικό σας δεδομένο.
* Οσο δελεαστικότερο σας φαίνεται το e-mail που λαμβάνετε, τόσο σιγουρότερο είναι πως προσπαθεί να σας «ψαρέψει». Οπότε σκεφτείτε λογικά: πως όπως και στην κανονική ζωή κανένας δεν χαρίζει χρέη και δεν «κουρεύει» γουλί τα χρωστούμενά σας, έτσι και στο διαδικτυακό κόσμο κανείς δεν θα «αγοράσει» τα χρέη σας ούτε θα σας απαλλάξει από τις οφειλές σας απλά και μόνο επειδή σας... συμπάθησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου